Мета: збагатити
знання учнів про народні традиції; відроджувати обряди нашого народу; виховувати
любов до народних звичаїв, гордість за український народ; розвивати творчі
здібності дітей.
Розкажу, що від
старих людей чула. Андрій — один з апостолів Ісуса Христа. Його ще називають
Первозваним, бо саме його та його брата Ісус зробив своїми першими учнями.
Обидва були рибалками, обидва без вагань прийняли вчення Христа і були наділені
властивостями зцілителів. Давня легенда говорить, що апостол Андрій
Первозванний проповідував християнську віру на побережжі Чорного моря й у
Києві. Літопис, який датується XIII століттям, містить переказ про заснування
Києва Андрієм Первозванним: «На цих горах засяє ласка Божа, буде велике
місто...»
В апостолів вірили,
бачили їхні надзвичайні вміння зцілювати хворих, калік; незрячі, кволі після
зустрічі з ними ставали здоровими. З роками народ звертався до Андрія Первозваного,
як до свого зцілителя. Люди вірили, що саме в ніч народження апостола можуть
збутися ті бажання, які омріяв кожен. Особливо дівчата. І ще старі люди кажуть,
що все загадане збудеться тільки тоді, коли в нього віриш. Без віри гадання не
буде мати ніякої сили.
Незважаючи на те, що
Андрій — християнський святий, обряди й традиції цього дня сягають
дохристиянських часів. З усіх свят річного календарного циклу день Андрія
Первозванного є одним із найтаємничніших, найцікавіших, цього дня відбуваються
заклинання й угадування майбутнього, ритуали з калитою та інші ворожіння.
Найголовнішою
особливістю андріївських вечорниць є обряд
«кусання калити». Калита — пісний обрядовий корж — головний атрибут свята. Для його виготовлення дівчата
ще вдосвіта збиралися в одній із світлиць, йшли по воду до кількох криниць, набирали
води і замішували тісто. Виліпивши круглого плаского
коржа з отвором посередині, дівчата прикрашали його ягідками калини, родзинками, притрушували маком та змащували медом і випікали. Увечері, коли збиралася молодь, калиту підв’язували червоною стрічкою до сволока стелі.
коржа з отвором посередині, дівчата прикрашали його ягідками калини, родзинками, притрушували маком та змащували медом і випікали. Увечері, коли збиралася молодь, калиту підв’язували червоною стрічкою до сволока стелі.
* Використано матеріали інтернету
Немає коментарів:
Дописати коментар